Administratiestress? 5 tips voor artsen en het EPD: sneller thuis, minder stress!

Administratiestress? 5 tips voor artsen en het EPD: sneller thuis, minder stress!

Wordt jij soms ook gek van je beeldscherm en je toetsenbord? EPD’s en administratie zijn een top 3 burn-out versneller voor artsen. Maar je kunt er zelf iets aan doen! Hieronder 5 tips voor artsen om je niet gek te laten maken door je computer!

Athena Health snapt wat dokters nekt: de computer. Kijk maar eens naar deze grappige filmpjes, echt om te huilen

Ik heb mezelf jaren lang verzet tegen het gepruts van software-hobbyisten die onze ziekenhuizen hebben geinfecteerd met allerhande gebruikersonvriendelijkheid. Op een SEH-afdeling heb ik meegeholpen met het bouwen van het eerste EPD begin 2000. Het viel me op dat het moeilijk was de bouwers te overtuigen gebruiksvriendelijke te zijn naar medisch personeel, de gebruikers! Het wordt nu nog steeds veel gebruikt. Ik werd in het begin gek van alle onhandige, niet-dokter-achtige fratsen waar ik me naar moest voegen. Later merkte ik dat het systeem ook een hoop voordelen biedt. Inmiddels laat ik mijn dag er niet meer door vergallen. Ook Dike Drummond (the Happy MD) is het hier mee eens. Hieronder een selectie van mijn en zijn beste tips om je hoofd boven het digitale water te houden!

  1. Ben jij ook een EPD-hater? Stop daarmee en accepteer dat computers niet meer weg te denken zijn uit ziekenhuizen. Ze bieden ook een hoop voordelen. Zo vinden de meeste artsen het een voordeel gegevens sneller en beter bij de hand te hebben, niet meer zoeken naar dossiers of onleesbare aantekeningen van collega’s ontcijferen .
  2. Ben jij een perfectionist? Denk dan eens aan hoe onze oude papieren dossiers eruit zagen: vol onleesbaar geklieder. Besteed dus geen tijd meer aan prachtige proza en fraaie zinnen. e? Lekker laten staan. Steekwoorden? Prima toch. Stop met het perfectionistisch invoeren van lappen tekst. Houd het kort en krachtig. Zo ben je sneller thuis.
  3. Voel je je soms een grijs gedraaide plaat? Vandaag al 16 keer hetzelfde moeten invoeren? Maak een template of een bestand met de meest voorkomende tekst erin en kopieer en plak die dan in je dossiers. Lichamelijk onderzoek of een rijtje van speciele anamnese lenen zich hier prima voor. Vraag je software-boer de verplichte vensters uit te schakelen en plak gewoon een voorgetypt stuk erin wat je waar nodig aanpast.
  4. werk sequentieel: werk dus eerst je administratie af voor je naar de volgende patient gaat (liefst op de manier zoals hierboven). Dat levert meer wachttijd op, maar zo kun je ook laten zien hoeveel werk er echt per patient nodig is. Bovendien voorkom je dat je fouten maakt en zaken door elkaar gaat halen. Daarnaast werkt het bij mij alsof ik mijn harde schijf wat leeg maak. Eerst mijn cache leegschrijven en dan weer met een schone lei naar mijn volgende afspraak/patient. Het scheelt tijd en ruimte in je hoofd. Je familie zal je dankbaar zijn!
  5. Huur een transscribeur in: een student of een VS/PA die jouw woorden/onderzoek/behandelingsplan intypt. Kost geld. Levert geld op. Meestal in een gunstige ratio. Je kunt een trial doen van een maand zonder en met en het productieverschil aan je meerderen voorleggen. Luxe-variant, dat geef ik toe, maar heel erg prettig!

Kop omhoog en blijf lachen!

Laat me weten waar ik je van dienst kan zijn. En schrijf je in voor mijn Tips4Docs als je mijn tips niet wil missen!

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.