Artsen en koorddansers: een balans-oefening in plezier, bevlogenheid en zingeving voor gevorderden

Artsen en koorddansers: een balans-oefening in plezier, bevlogenheid en zingeving voor gevorderden

De afgelopen maand had ik een topmaand. Ik had het eerst zelf nog niet zo door, maar mijn omgeving wel. Als ik terugkijk was het een optimale balans van de volgende vier ingrediënten:

 

Als je terugkijkt naar een gemiddelde week kun je voor jezelf ook deze balans opmaken. Het gaat zo: verdeel eens 100% van je werktijd over de volgende vier categorieën van werkzaamheden:

  1. hier ben ik goed in en ik vind het fijn om te doen
  2. hier ben ik niet goed in maar ik vind het fijn om ervan te leren en er goed/beter in te worden
  3. hier ben ik goed in maar ik vind het niet fijn om te doen
  4. hier ben ik niet goed in en ik wil er ook niet beter in worden

Als je dat doet, is de kans groot dat je relatief veel klasse 3 en 4 activiteiten hebt, terwijl je meer van klasse 1 en 2 in je werkend leven wil hebben. Wijlen Lee Lipsenthal (internist, trainer en schrijver van o.a. Finding Balance in a Medical Life) beschrijft deze klassen van activiteiten en legt uit dat wij artsen geneigd zijn om anderen te pleasen. Het is daarom lastig om nee te zeggen als anderen een beroep op ons doen en ons ego strelen door bijvoorbeeld om een gunst te vragen omdat we er zo goed in zijn: “Niemand anders kan het zo goed als jij” of “jij bent de beste!” Voor je het weet zit je agenda, je hoofd of je week vol en ben jij leeg in het weekend.

Het is handig en goed voor je patienten om af en toe nee te zeggen. Het is ook goed voor je behandelresultaten, jezelf en je naasten om meer plezier te hebben in je werk. Misschien vind je dat het wat soft klinkt. Je kunt in dat geval plezier ook vertalen als succes, op de goede plek zitten, fitheid. Om meer succes en plezier te krijgen en daarmee ook een betere arts te worden is het nodig om minder klasse 3&4 activiteiten te doen. Dit geen ruimte en minder stress, zodat je je kunt concentreren op meer van de klasse 1&2 activiteiten. Je moet hiervoor wel kunnen delegeren en je perfectionisme kunnen laten varen… anderen kunnen het misschien inderdaad niet zo goed als jij. En het is goed om te weten dat er altijd een zekere hoeveel klussen en werkzaamheden blijven die niet leuk of fijn zijn maar die er nu eenmaal bijhoren. Het is al een hele verbetering als de verhouding wat beter is!

 

Succes en laat me weten waar ik je van dienst kan zijn!

Hans Rode

 

 

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.