Ben jij een topsporter?
Jong beginnen, enorme gedrevenheid, discipline, trainen of werken als anderen vrij hebben, tijd, gezin en relaties opofferen, ontberingen trotseren, vallen en opstaan, jarenlang vlieguren maken en niet opgeven…dat hoort erbij. Bij topsport. Herkenbaar in onze medische opleiding? Dacht het wel. Ben jij een topsporter? De meeste medici niet.
Topsporters doen namelijk drie dingen die wij artsen meestal niet doen:
- hun leefstijl is helemaal ingericht op het leveren van topprestaties: voeding, slaap, opwarm- en afkoelprocedures, verzorging, alles is op elkaar afgestemd en in balans
- ze anticiperen op een nieuwe carrière die ze ergens na hun 30e zullen beginnen, omdat ze fysiek niet meer kunnen meekomen met de jongere generatie
- ze hebben een coach
Wat maf dat wij dat niet doen. Toch?
Niet helemaal. Er zijn namelijk nogal grote verschillen met ons medisch vak. Zo kennen we geen prijzengeld als doel. En het is niet openbaar, je kunt ons namelijk niet volgen op TV of applaudisseren als we iets fantastisch doen. Maar het grootste geheime ingrediënt is dit:
Artsen kiezen hun carrière niet vanwege hun talenten of vaardigheden. Wij kiezen ons vak omdat er een (verborgen) cognitie is die we soms roeping noemen. Veel artsen die ik ontmoet, komen er ongeveer op dezelfde leeftijd achter als stoppende topsporters, dat hun drijfveer leegloopt. En dan hebben ze geen van de bovenste trias achter de hand.
Ik gaf laatst een training voor artsen met Topsporters Martin Hersman, Marko Koers en Pieter van den Hoogeband samen met VVAA en Lifeguard. De topsporters waren behoorlijk onder de indruk van de averij die wij als artsen in onze carrière oplopen. Een aantal deelnemers werkte tegen de klippen op. Hoe dan verder?
We hebben geïnvesteerd in de trias van de topsporters: gezonde leefstijl, alternatieven voor loopbaan (zie het als werk, niet als levensroeping) en begeleiding/zelfcoaching in persoonlijke vaardigheden.
Wil je werken in topvorm? Laat je dan begeleiden op deze drie vlakken:
- je eigen gezondheid
- loopbaan optimalisatie: doen wat je plezier geeft en waar je goed in blijft
- ontwikkel je persoonlijke vaardigheden met een coach
Geef een reactie