Je bent arts, en dan? Heb jij een Bucket list?

Je bent arts, en dan? Heb jij een Bucket list?

Je kent die film met de gelijknamige titel misschien wel, heb jij ook een bucketlist? Ik weet niet of jij wel eens de laatste pagina van de Arts&Auto van VvAA leest, maar het valt mij op dat er relatief veel jong overleden collega’s te vinden zijn.

Hoewel dokters relatief gezonder leven dan onze patiënten geldt dit niet voor de psychische gezondheid. Artsen hebben een beroepsgroep die verreweg de hoogste prevalentiecijfers laten zien voor stemmingsstoornissen, bbnurn out en suïcide. Het artsenvak gaat eigenlijk altijd als een dolle door. We hebben geen vakantiestop zoals dat voor het onderwijs geldt. Om niet jaar in jaar uit maar door te gaan in de waan van de medische dag, kan een Bucket list helpen je scherp te houden. Scherp over wat nu echt belangrijk is.

Er hoeven geen wereldschokkende acties of wereldreizen op te staan. Maar het mag wel. Het houd je scherp als je soms door de bomen het boos niet meer ziet. Hang hem op de badkamer of op een andere plek waar je (hopelijk😜) regelmatig komt. Laat hem lezen aan eenverdieners of je partner. Zorg dat je hem bijwerkt, op zijn minst eens per jaar, bijvoorbeeld op oudjaarsdag.

De vraag die kan helpen is: wat ga je doen als je nog een jaar op deze planeet mag rondlopen? Het is niet zo’n leuke vraag maar het kan je helpen focussen. Een kortere periode mag ook natuurlijk.

Wat wil je nog leren, ervaren, delen, proeven?

Het houd je scherp en geeft je een goede reden om je medische carrière vol te houden. Of om hem af te breken als je dat beter uitkomt. Tussen verschillende levengebeurtenissen (huwen/scheiden/geboortes/overlijden) kan de lijst ineens best veranderen. Als je ouder wordt gebeurt dit soms ook. Niet erg, daarom is het handig om hem regelmatig te verversen.

Ik heb regelmatigs dat ik even niet zo goed weet wat ik er op moet zetten. Ook niet erg. Maar wel een reden om deze oefening regelmatig te blijven doen zodat ik geen leeg lijstje krijg…

 

een goede zomer gewenst, blijf gezond en laat me weten of ik je ergens mee van dienst kan zijn!

Hans Rode

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.