Brullende baby-boomer-bullies

Hans Rode Voormedici

Brullende baby-boomer-bullies

Van de 35.000 stoelen waren er maar zo’n 800 bezet door Kopenhagenaren (hoe heten inwoners van Kopenhagen eigenlijk?). Voor de wedstrijd begon, leek het maar een nietszeggend trosje supporters, ze zaten namelijk maar in een weggestopt klein hoekje van het Philipsstadion.

Maar nog voor de aftrap klonk uit het Deense gastvak een Vikingachtig strijdgebrul met strakke drumsessies die de PSV aanhang uit Eindhoven zichtbaar overschreeuwden en intimideerden. Met een rood-witte PSV sjaal die ik te leen kreeg van de collega naast me die me had meegenomen naar deze 8e finale van de UEFA Champions Conference League, keek ik naar de mede-supporters om me heen. Ik zag dat ze afgeleid werden, stopten met aanmoedigen en steeds naar het gastenvak keken waar enorme vlaggen zwaaiden en inmiddels goed ingestudeerde maar totaal onverstaanbare Deense leuzen het prachtig uitgelichte veld over vlogen. Ik vond het best indrukwekkend en ik snapte niet waarom ik in de rest van het met Eindhovenaars gevulde stadion maar 1 PSV vlag zag en de PSV supportermeerderheid niet hoorde boven het Vikinggeweld. De spelers waren ook zichtbaar onder de indruk: PSV trok zich na 45 minuten in de catacomben terug met een 3-1 achterstand.

Ik weet niet wat de Duitse coach van de Eindhovense Lichtstadspelers ze daar heeft ingefluisterd, maar het moet een aanmoedigende werking hebben gehad, ook op de fans. Na de rust waren de Denen zichtbaar ontregeld en hun keelschrapende fans ook. De Eindhovense aanhang liet zich horen alsof carnaval nog bezig was en 4 doelpunten brachten PSV tot 4-4! Een malle pot voetbal zeg ik als amateurtrainer van het team van mijn zoontje.

Arts-assistenten worden ook nog regelmatig geïntimideerd door hun brullende Baby-Boomer-Bully-opleiders die jonge dokters twee zaken inpeperen:

-maak geen fouten
-toon geen zwakte

Dat beïnvloedt de prestatie van jonge artsen in negatieve zin en de patiëntenzorg daarmee ook. Het leidt tot burnout en personeelstekorten. Een groep cardiologen die me gisteren voor een training vroegen, zagen vorig jaar 25% van hun opleidelingen het pand verlaten, afgebrand of gedemotiveerd. De cardiologen willen hun jonge aanwas juist aanmoedigen. Dat is wat nodig is in elke high-performance werksfeer. Geneeskunde is heel vergelijkbaar met topsport. Coaching en aanmoediging zijn een noodzakelijk ingrediënt. Als je dat weglaat, gebeurt het zelfde met brood zonder zout: het rijst niet en het smaakt flauw.

Luister hier naar de BNR podcast ‘Beyond the White Coat’ waar ik te gast ben bij cardiologen in opleiding Yaar Aga en Lucia Baris en we het over Baby-Boomer-Bullies hebben en andere zaken uit mijn boek Het is maar Werk die zo belangrijk zijn om ons artsen gezond en in het zadel te houden.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.