COVID19: Je bent zo goed als je coach…de wissel van Kramer in 2010 vergeet niemand meer

geplaatst in: Uncategorized | 0

‘Ik was bezig met de beste 10 km van mijn leven, ik voelde niks en kon wel blijven gaan’. Zo beschrijft hij zelf zijn gouden race tien jaar geleden. Woest gooit Sven zijn bril de baan over. Hij duwt coach Kemkers van zich af als deze Svens schouder pakt. Elke schaatsfan voelt de machteloosheid, woede en frustratie tussen het meest vergulde schaatsduo ooit.

In ziekenhuizen is de zorg zo goed als de organisatie is. Dat is de zwakste schakel. Het medisch personeel is allemaal goed opgeleid, bekwaam en toegewijd. Je kunt nog zo goed getraind hebben, als je coach je de verkeerde baan in stuurt, treft je noeste arbeid geen doel.

De huidige Covid19-crisis herinner jij je over 10 jaar nog beter dan de misser van onze nationale ijskoning. Dus nu is de tijd voor medisch personeel en onze leiders en managers om te vlammen en ons goud te laten winnen.

Medisch leiderschap toont zich nu door zich volledig faciliterend op te stellen: zorg dat wij kunnen zorgen. Zorg voor ons, wees aanwezig, geef eenduidige en snelle informatie en orders, ook als het slecht nieuws is; introduceer een buddy systeem zoals in luchtvaart en defensie, zorg voor een cooling-down ruimte en mogelijkheid, ontzorg hulpverleners door boodschappen te doen, kinderen op te vangen, eten en drinken beschikbaar te stellen, zorg dat iedereen het handige hulp lijstje van Defensie kent.

Ik hoor de vergelijking met sprints en marathons. Deze COVID19 crisis is nog veel erger: dit is een triathlon voor hardlopers. Rennen konden we al, maar ook na 3,8 km zwemmen en 180 km fietsen?

Waar wij zullen moeten leren triëren (ik ken dat alleen uit mijn tropenuitzendingen), zal de overheid moeten leren om meta-triage toe te passen: welke prioriteit krijgen acute gezondheidszorg, het continueren van de reguliere gezondheidszorg, het voorkomen van economisch verval en algemene veiligheid?

Dit gaat nog maanden zo door, dus zorg voor je zelf en elkaar. Overheid en ziekenhuizen: zorg voor ons!

Ik ben nog steeds beschikbaar binnen en buiten de GGZ. Geef online advies en begeleiding aan collega’s en ziekenhuisbestuur. Ik kan als ex-SEH-arts nog prima infusen prikken, reanimeren en intuberen.

Volgende blog gaat over de vijf morele jongleerballen die artsen in de lucht houden:

1) zorgplicht voor patiënten

2) de plicht jezelf beschermen tegen besmettingsrisico

3) verplichtingen binnen gezin/familie

4) plichtsbesef naar je collega’s: jouw uitval verzwaart hun werklast

5) maatschappelijk plichtsbesef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *