De digitale gijzeling

Hans Rode Voor Medici

De digitale gijzeling

De acteurs worden van een laatste kwast foundation voorzien en grimmige thriller muziek zwelt aan.

De geïnterviewde zorgverleners en ex-medewerkers durfden niet zelf voor de camera om hun ervaren te delen. Ze zijn als de dood voor represailles van ’s Nederlands grootste elektronische patiëntendossier (EPD) fabrikant.

Ik zit zelden klaar voor een TV-docu, ik kijk bijna geen bewegende schermbeelden. De 2Doc docu Dodelijke Zorg van laatst wilde ik toch wel even zien. Als je op deze link klikt, kun je het even terugkijken. Niet alleen omdat ik dagelijks collega’s zie afbranden op vastlopende ICT toepassingen in het ziekenhuis, maar ook omdat ik zelf dagelijks met mijn vingers in de knoop achter een toetsenbord zit.

In de 83 minuten durende horrorshow zie je een gedramatiseerde eenzijdige blik van een dilemma dat heel wat groter is dan de babyboomerbully mafiapraktijken die de documentairemakers laten zien.
Het is een wat bizar aandoende aaneenschakelingen waarbij ik afwisselend mijn onderkaak omhoog moet duwen en dan weer met verbazing kijk naar het magere journalistieke gekunstel. Als jij ook in een ziekenhuis werkt, is de kans groot dat jij ook met het klote programma Hix werkt. Ik noemt het meestal Nix of Clix trouwens. Kijk dan even naar een stukje van de docu.

Zuchtend en machteloos blijf ik bijna 1,5 uur later nog even naar het uitgeschakelde platte beeldscherm kijken. Wat een klotezooi! Dit is veel groter dan wij zorgverleners kunnen overzien. Het is een digitale gijzeling. Zonder EPD geen zorg meer. Maar nu zit iedereen in de tang van softwareleveranciers die matige producten maken.

Het aandeel van overheids- en ziekenhuisbestuurders blijft geheel buiten schot in deze dramadocu, zij zijn in de eerste plaats de reden dat commerciële bedrijven allerhande zaken overnemen die we niet aan hen hadden moeten overlaten. Dit geeft weer eens aan dat je belangrijke primaire veiligheids- en welzijnzaken niet in de handen moet laten van bedrijven met een winstoogmerk. Stel je voor dat onze incompetente overheid de brandweer en politie ook in de uitverkoop doet. Dat worden lange rijen voor de brandblussers denk ik.

Moeten we gaan staken? Iets van de daken afschreeuwen? Misschien de boeren vragen met hun trekkers op te rukken naar de kantoren en paleisjes van de softwarebouwers? Onze leiders dwingen tot het nemen van hun verantwoordelijkheid?

Misschien dat collega Kuipers de bazen van Chipsoft kan uitkopen, een beetje zoals wat bij de boeren geprobeerd wordt. De werknemers doen ze daar in elk geval een groot plezier mee, wat volgens de documentairemakers is het geen pretje om daar je zure brood te verdienen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.