Hans Rode workshop Voor Medici

Digitale inteelt?

Waarschijnlijk ken je de beperkingen wel als je kunstmatige intelligentie toepast met ChatGPT of BARD van Google. Zo ziet kunstmatig gemaakte kunst er oninvoelbaar uit en zijn de Sinterklaasgedichten van de zelflerende programma’s inhoudsloze rijmerijen. Maar er zijn nog een paar manco’s aan ai. Zeker als je het net als ik inzet binnen de patiëntenzorg. Fake-data wordt nog niet goed onderscheiden van echte data en ChatGPT werkt niet met data van na 2021.

Iets waar ik maar weinig over lees gaat over zelfgemaakte data die computers generen en uiteindelijk ook op het internet belandt. Nu bestaan databanken en internet hoofdzakelijk uit door mensen ingevoerde data. Maar over een tijdje is het internet ook gevuld met door computers gecreëerde informatie. Als je dus over een tijdje een zoekopdracht geeft naar een bepaalde behandeling van een ziekte, weet je dus niet meer welke databronnen gebruikt worden en bestaat de kans dat je in een loop terecht komt van kunstmatig gemaakte data, die (deels) kan bestaan uit nep-nieuws of nep-onderzoeken. Een soort digitale inteelt dus. Klinkt niet erg betrouwbaar.

Iets vergelijkbaars merk ik als consulent psychiater, wanneer ik luister naar collega’s die iets uitleggen aan hun patiënten. Ze gebruiken dan typische dokterstaal, gekopieerd van hun opleiders uit de vorige eeuw. Hun zinnen hangen met duct-tape aan elkaar en zijn doorvlochten met onnodig complexe syntaxis en slechte semantiek. Hun zinnen zijn zo lang en ingewikkeld dat je halverwege de kluts al kwijt bent en dan moet het belangrijkste nog komen. De patiënt snapt er de ballen van omdat de taal niet spreekt. De taal heeft zijn smaak verloren zoals kauwgomp die te lang in je mond is gebleven. Verbale inteelt.

Artsen die verbale inteelt plegen, doen er goed aan niet te praten alsof je een ouderwetse ontslagbrief dicteert. Zo praat je ook niet ’s avonds aan de eettafel toch? Gebruik je eigen taal, spreek vanuit je hart en gebruik woorden en zinnen die gemakkelijk uit je keel rollen. Vergeet de schrijftaal en encyclopedisch gewauwel. Mensen haken er door af. Ze zullen minder goed luisteren en je minder sympathiek vinden. Artsen die authentiek spreken, stralen empatie en vertrouwen uit en dit levert betere behandelingsrelaties en -resultaten op.

Pleeg geen verbale inteelt of plagiaat. Kies je eigen woorden. Je hoeft geen linguistieke goochelaar te zijn om een soepel gesprek te voeren. Hou het kort, simpel en draai niet om de hete brei heen. Je gesprekspartner heeft dat gelijk door en zoomt emotioneel uit voordat jij het einde van je bijzin in zicht hebt.

Zelf ben ik ook weer meer met taal bezig: ik ben begonnen aan mijn volgende boek. Daarin stop ik de ervaringen van de vele workshops en trainingen die ik gaf aan artsen en hun bestuurders de afgelopen twee jaar na het verschijnen van Het is maar Werk.

Misschien heb je een onderwerp waar je graag meer over leert en leest in mijn volgende boek. Een aantal hoofdstukken biedt nog ruimte voor onderwerpen waar je graag meer over te weten komt of waar je zelf mee worstelt. Stuur me dan een berichtje via info@voormedici.nl

Goede dagen en tot in 2024!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.