Doen alsof je een patiënt bent

Doen alsof je een patiënt bent

Mazzel als je een van de collega’s bent die nooit ziek zijn. Als je dit leest is dat waarschijnlijk niet zo. Voor artsen is dat vaak een uitdaging. Voor mij ook. Ik was onlangs nog bij mijn huisarts (na lang wachten en nadat ik eerst zelf behoorlijk wat differentiaal diagnoses had verzonnen en er van uit gegaan was dat alles wat vanzelf komt, ook weer vanzelf weggaat). Ik spartelde nog wat om uit de patiëntenrol te blijven en probeerde heel actief mee te denken. Wat een strijd. Zelfdokteren levert meestal niet de meest optimale zorg. Zelfs als je een collega arts weet te bereiken voor je kwalen, is de kans groot dat je suboptimaal wordt behandeld.

Meyers en Gabbard beschrijven in hun boek  ‘The Physician as a Patiënt‘ uitgebreid over de fenomenen die optreden als de ene arts een andere behandeld. Zo kan het erg confronterend zijn voor en arts om te ervaren dat andere artsen net zo ziek en beroerd kunnen worden als alle niet-medici. En zij zelf dus ook. Daarom wordt regelmatig afgeweken van de norm en wordt een milder beleid ingezet of wordt er van uitgegaan dat de arts die patiënt is, zelf wel weet wat goed is of wat niet. Ik heb ook meegemaakt dat mij verdere uitleg (en hoop) bespaard bleef omdat ik zelf wel zou weten hoe of wat. Of dat ik zelf wel even een recept kon uitschrijven.

Een bevriende arts even aanspreken in de gang of het personeelsrestaurant voor een kwaal kan ook nogal wat ellende opleveren, voor beide partijen. Niet doen dus.

Bij klachten: bezoek je huisarts of je behandelaar, gedraag je als patiënt: leg je klachten, vragen en angsten op tafel. Zorg dat je de behandelkamer pas verlaat na grondige anamnese, onderzoek, DD-werk en en duidelijk plan van aanpak. En volg het op natuurlijk.

Mocht je een tijd niet kunnen werken, overweeg goed wie je wat verteld. Een handige hulp om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen (weliswaar eentje voor psychische aandoeningen) vind je hier. Ik zie nogal wat artsen die op eigen houtje na een ziekbed ‘reïntegreren’. Meestal beginnen gewoon weer full time vanaf dag 1. Ze komen er niet op om een bedrijfsarts te raadplegen, vooral niet als ze zelfstandig werkzaam zijn. Een gemist kans en een uitnodiging om opnieuw onderuit te gaan. Ook hier geldt: doe als een patiënt! 

Beterschap! Stuur me een berichtje als je vragen hebt, ik beantwoord ze graag.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.