Wat is jouw THT datum?

Hans Rode Voor Medici

Wat is jouw THT datum?

de ten minste houdbaar tot datum van een arts

Tijdens huisbezoeken vraag ik vaak of ik even in de koelkast mag kijken van mijn patiënten. Dat geeft in een paar tellen een redelijk goede indruk van iemands voedingspatroon, de mate van verzorging en de aanleg voor neuroticisme.

Thuis levert onze koelkast voer voor dispuut: mijn vrouw en ik hebben een heel andere uitleg van de houdbaarheid van de producten in de koeling. Mijn vrouw gooit alles wat de ten minste houdbaar tot datum heeft gepasseerd in koelen bloede weg. Boter, kaas en eieren zijn haar favoriet en het heeft me jaren gekost om haar te leren dat veel voer nog prima te eten is als het over de datum is. Maar je moet wel je zintuigen gebruiken. Even kijken, ruiken, schudden en proeven dus.

Veel artsen weten eigenlijk ook niet zo goed hoe lang ze nog mee kunnen. Veel generatieX dokters en de laatste lichting babyboomers vraagt zich zuchtend af hoe ze het tot hun pensioen vol moeten houden.

Burn out cijfers onder artsen zijn de hoogste van alle beroepscategoriën in Nederland. En de patiëntenzorg die door oververmoeide artsen wordt geleverd is beduidend slechter dan die van fitte collega’s. Onnodige onderzoeken, meer fouten en minder tevreden patiënten kosten de samenleving klauwen vol geld. En dat terwijl de meest effectieve interventies om gezonde hulpverleners terug op de werkvloer te krijgen kostenneutraal zijn!

Veel Nederlandse initiatieven concentreren zich nog steeds te veel op persoonlijke factoren van hulpverleners en artsen, terwijl de laatste onderzoeken van de Mayo Clinic door collega Tait Shanafelt bewijzen dat de meeste effectieve acties juist op organisatieniveau liggen. Logisch ook: het is niet zo dat artsen de laatste decennia minder vaardig of veerkrachtig geworden zijn. Het gezondheidszorg systeem waarin de artsen werken is ziekmakend geworden.

Van de week was ik in een prachtige kliniek waar de Medisch Staf een flink budget heeft gekregen om de fitheid van hun artsen op te schroeven. De ervaring die ik in buitenlandse programma’s in de VS en Canada heb opgedaan vormen we om tot praktische (gedrags)veranderingen van leidinggevenden afgestemd op het medisch personeel. De afgelopen jaren heb ik veel voor de KNMG en ziekenhuizen gewerkt om de houdbaarheid van artsen op peil te houden. Praat met je bestuur en zorg dat jouw ziekenhuis ook gezonde werkplek wordt. Vier wetenschappelijke argumenten om ze te overtuigen van de noodzaak vind je hieronder:

  1. feel good en imago: wij zorgen goed voor ons personeel
  2. kostenaspect: het vervangen van medici is duur en slechtere patiëntenzorg levert minder op
  3. compassie: suicide en uitval door ziekte van artsen is verschrikkelijk voor iedereen
  4. toezichtaspect: ziekenhuizen die onder de maat presteren komen onder toezicht of worden gesloten

Net zoals bij het uitruimen van je koelkast heb je je zintuigen nodig om je werkplek gezond te houden. Gebruik je neus, ogen en smaak! Net zoals je je vak hebt geleerd van je opleiders, is het nodig om voor je zelf op te komen en te zorgen ook een voorbeeld te hebben. Ik help artsen en ziekenhuizen deze vaardigheid in te bouwen in hun dagelijks gedrag. Mail of bel me om in te schatten of het zinvol is mij in te huren en tijdens een staff meeting de eerste stappen te zetten naar een langere houdbaarheid van jezelf en collega’s!

Share this post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.