Een leven lang dokteren: wat halen artsen uit hun leven? 5 tips voor een medische carrière 3.0 naast je leven

Hans Rode heeft vaker met het bijltje gehakt

Een leven lang dokteren: wat halen artsen uit hun leven? 5 tips voor een medische carrière 3.0 naast je leven

Ik interviewde laatst verschillende artsen die aan het begin en aan het eind van hun carrière staan. Er vielen me een paar dingen op: de senioren hadden achteraf meer tijd aan gezin en privéleven willen besteden, maar wuifden dat wat weg omdat het nu eenmaal inherent is aan een medische carrière. Geen enkele had graag wat meer willen werken…
De junioren jongleren met verschillende ballen in de lucht: ze vinden het vak prachtig, maar vragen zich af hoe ze een leven naast hun artsenberoep kunnen hebben. Waar de ouderen het lijken te accepteren dat hun leven bestaat uit hun carrière, geeft de jongere generatie aan dat ze niet weet of er ruimte is om van het gebaande medische pad af te wijken. Is het OK om parttime te werken? Of nog eens van specialisatie te veranderen? Is er ruimte om persoonlijke, niet medische talenten te ontwikkelingen?

Tijd voor een frisse wind door onze medische cultuur en opleiding!

Tijd om de identiteit van artsen te beperken tot wat er op de werkvloer gebeurt. Daar buiten worden artsen dan mensen die naast hun medische werk een modelleerbaar leven krijgen met meer ruimte voor latere veranderingen. Voor elke arts die het aandurft om zijn of haar medische carrière wat te ontkleden van de identiteit van het arts zijn hier de volgende tips voor meer flexibiliteit en vrijheid:

  1. Neem extra tijd; plan een sabbatical in of werk 10% minder, financieel is dit meestal goed op te vangen
  2. Overweeg (neven)werk of een hobby waar talenten en vaardigheden een veel groter aandeel van de werkweek beslaan dan nu
  3. Durf eens te denken vanuit het perspectief er over een jaar niet meer te zijn… en lees dan tip 2 nog eens
  4. Vraag eens aan collega’s, naasten of geliefde naar meest bijzondere talenten of eigenschappen: komen ze genoeg aan bod in werk/prive?
  5. Neem minstens eens per 5 jaar een coach en evalueer de vier punten hierboven hiermee

Succes!

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.