Een maandje droog?

Een maandje droog?

Ik kan me niet meer herinneren dat de decembermaand zo druilerig nat was als die net voorbij is. Ik snak naar een maandje droog. En ik ben niet de enige. In de Washington Post wordt veel geschreven over Dry January (1) waarbij de feestmaand met veel verzadigde kost en drank wordt opgevolgd door een maandje droog wat betreft alcohol. Dryathlon of Drynuary noemen ze het. Het kan mooi in het rijtje hypes zoals de Stoptober en Movember. In die maanden wordt er een lans gebroken voor het stoppen met roken en halen mannen geld op voor prostaatkankeronderzoek door hun snor te laten staan. Vorig jaar schreef ik omstreeks deze tijd in Medisch Contact over mijn eigen moeizame relatie met gefermenteerd plantaardig vocht (2). Abstineren werd voor mij een flop, maar ik kreeg heel wat positieve reactie van collega’s die het licht hebben gezien en alcohol voortaan laten staan of aanzienlijk minder of bewuster zijn gaan drinken. Is een maandje droog een goed alternatief? Ik heb me er even in onder gedompeld en kom tot een paar bijzondere bevindingen: vooral in het Verenigd Koninkrijk is het erg populair. Het Britse ministerie van VWS heeft er zelfs een campagne voor opgezet, misschien nuttig gezien de op hand zijnde Brexit en de nogal stevige drink-cultuur. Er is ook een App voor gemaakt die je laat zien hoeveel calorieën en geld je uitspaart door niet te drinken. Als je wilt, krijg je ook opbeurende berichtjes op dorstige momenten. Je kunt trouwens de App ook in de andere 11 maanden van het jaar gebruiken…

Gezien de nieuwe nul-norm voor artsen misschien een aardige oefening voor ons. Er zijn best aardige voordelen te behalen met een booze-break of tijdelijk even detoxen (3): je slaapt binnen een week een stuk beter, je voelt je fitter en zelfs als je de maand niet vol maakt, gebruik je ook na 6 maanden minder alcohol en komen er minder binge-achtige buien voor. Een lastige drempel is de peer-pressure, wat zeg je tegen je kroeg- of drankmaatjes? Grappen over zwangerschap… Ook daarvoor zijn genoeg tips te vinden op het internet.  De smoesjes over medicatiegebruik die gesuggereerd worden spreken mij niet zo aan. Zelf noem ik gewoon dat ik het voor mijn gezondheid doe.

Voor veel alcoholminnende artsen zoals ik die nog niet toe zijn aan permanente abstinentie, is een pimpelpauze een prima idee. Ik doe het al op de werkdagen dus hoe lastig kan het zijn? We doen vanuit ABS-artsen ook vaak de suggestie bij aan alcohol verslaafde artsen die de drank nog geen vaarwel kunnen zeggen om eerst eens een periode niets te drinken en daarna de baten eens af te wegen tegen de kosten.

Na de nieuwjaarsborrels beginnen mag ook, februari is er vast een prachtige maand voor. Ik twijfel nog even of ik het voor me uit schuif tot januari 2019 of toch heel snel die App op mijn telefoon zet.

Laat me weten waar ik je van dienst kan zijn!

Hans Rode

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.