Geweldig communiceren! Pas op, werkt niet alleen voor artsen,maar ook bij vrienden, partners en gezinsleden…

Geweldig communiceren! Pas op, werkt niet alleen voor artsen,maar ook bij vrienden, partners en gezinsleden…

Ken je dat? Je struikelt over de troep van een ander in je eigen huis. Net als je toiletpapier nodig hebt is de rol op. Je opent de prullenbak en er kan niets meer bij (al een tijdje). Ergerlijk. Irritant. Je voelt je hartslag en bloeddruk omhoog gaan. Maar wat doe je? Wanneer is het goed genoeg? Picking your battles? Wanneer spreek je elkaar aan? Het blijft soms een gedoe.

Soms lukt het niet om een ander te bewegen zodat hij of zij doet wat je wil, maar je kunt het wel proberen. Hieronder vind je een beproefde methode om het snel en vaak succesvol aan te pakken zonder ruzie: geweldloze communicatie is al lang geleden geintroduceerd door Marshall Rosenberg, als je op zijn naam klikt zie je een filmpje waarin hij het voor doet in een dierenrollenspel.

Het komt neer op deze eenvoudige 4-trapsraket:

  1. de feiten zoals je ze waarneemt (zonder oordeel). Bijvoorbeeld: toen ik vanochtend naar mijn werk ging, struikelde ik over jouw kleding die in de gang lag. Ik heb je vorige week nog twee keer gevraagd om het in de wasmand te doen.
  2. affect of welk gevoel je er door kreeg (dus niet wat je dacht): ik voelde boosheid opkomen en ook wat verdriet, omdat ik me niet serieus genomen voelde en ik niet goed tegen wanorde kan. Als het een wat psychopathisch persoon betreft of iemand met forse narcistische trekken, kun je dit punt soms beter weglaten. Deze type persoonlijkheden kunnen namelijk goed gebruik maken van je zwakke kanten of emoties en daar meer dan je lief is op in gaan…
  3. behoefte of wat je eigenlijk liever wil: ik voel me rustig en opgeruimd als ons huis ook is redelijk aan kant is. Het geeft me rust in mijn hoofd en een goede start van de dag.
  4. vraag of verzoek: stel een concrete actie voor om jou leven een beetje aangenamer te maken. Wil je voortaan je vuile was in de wasmand doen? Let op, maak er geen eis van. Wees bereid om NEE als antwoord te krijgen en accepteer dat dan. Je kunt het hooguit op de zelfde manier een week later nog eens herhalen. Of als je echt meent dat dit een deal-breaker is, een andere wasmand, huis of partner zoeken…

Prima toe te passen op je collega, co-assistent, partner, de buren etc!

 

Share this post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.