He died trying to see the world deepest pit

Webinar Het is maar werk Hans Rode

He died trying to see the world deepest pit

De quote hierboven is van Trevor, een 18-jarige seksueel gefrustreerde puber met de ziekte van Duchenne. Zijn grotendeels verlamde lijf kijkt de godganse dag vanuit een rolstoel naar TV programma’s over bezienswaardigheden in Amerika terwijl hij amper de deur uit durft.

In de verfilming van het boek The Revised Fundamentals of Caregiving zien we 2 wijze lessen voor dokters in een beproefd recept voor een vermakelijke film: een roadmovie en het looser-achtige leven van de hoofdpersonen.

Ben is een geflopte schrijver die een verschrikkelijk verlies probeert te verwerken terwijl hij gestalkt wordt door zijn vrouw die van hem wil scheiden. Hij heeft een 6 weekse cursus gevolgd om ziekenverzorger te worden. Trevor wordt zijn eerste klus. Zijn moeder is een superneuroot die elke moment vreest voor het leven van zoon Trevor.

De eerste les is ook gelijk de eerste zin uit het scenario. We zien Ben in een klasje met aankomende verzorgers die worden geleerd eerst voor zichzelf te zorgen en dan pas voor de patiënt. Bizar dat in de 6 weekse ziekenverzorgersklas dit gelijk wordt ingewreven en het in ons jarenlange medische curriculum er maar wat bijbungelt.

De tweede les is het dwangmatige perfectionisme en risicomijdend gedrag van Trevor en zijn neurotenmoeder. Misschien herken je hierin het adagium in je opleiding:

-maak geen fouten
-toon geen zwakte

Als je net als ik en veel andere medici nogal perfectionistisch bent opgeleid en ooit een (ongegronde) tuchtzaak aan je broek hebt gekregen, zul je geneigd zijn klagers te vermijden of enorm te gaan pleasen. Een gegarandeerd afbrandrecept en ook niet goed voor je patiënten, want je wordt er onnodig defensief van en we weten wat dat doet met de zorg.

Hoofdrolspeler Ben geeft een mooie demonstratie hoe risico nemen tot mooie ervaringen kan leiden. Hij neemt de geheel zorgafhankelijke Trevor mee naar plekken waar ze nog nooit zijn geweest en dit leidt tot hilarische momenten die het leven van beiden voorgoed veranderen, in positieve zin bedoel ik dan!

Een paar zinvolle openingen om je te beschermen tegen kansloze klagers of agressieve asocialen vind je in de nieuwe KNMG richtlijn hoe je behandelingsovereenkomst eenzijdig kunt opzeggen. Het kost enige inspanning, maar je hebt tenminste perspectief om van dit soort energieslurpende contacten af te komen.

De film is beschikbaar voor Netflixers en als je ook toe bent aan meer plezier in je werk, doorbreek dan eens wat risicomijdende patronen. Als je dat eng vindt of je kunt de risico’s niet zo goed inschatten, lees dan mijn boek Het is maar Werk 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.