Wat je niet leerde tijdens je artsenopleiding…
Ken je dat stemmetje? Dat stemmetje dat zegt na een welverdiende vakantie: dit keer ga ik dat relaxte gevoel heeeeeel lang vast houden op mijn werk. Hoe lang lukte het? Dat stemmetje dat zegt bij een overvolle poli na een dienst: ik moet er echt eens iets aan doen…. En lukte het?
Als je dit leest waarschijnlijk niet. En terecht: je bent arts. Wij artsen zorgen voor anderen. Daar zijn we in getraind. En als we een probleem hebben dan lossen we het zelf op: we zijn artsen! De gezondheidsrisico’s voor artsen worden niet besproken tijdens de medische opleiding. Maar ze zijn er wel. Daarom is het risico voor ons artsen op suïcide, verslaving en echtscheiding verhoogd. Meer dan de helft van de Noord-Amerikaans artsen voldoet aan burn-out criteria. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om dit te voorkomen. Wat je niet leerde tijdens de opleiding vind je hier.
Op deze site vind je tips om goed in het zadel te blijven zitten en daarnaast veel plezier en energie te houden in je carrière als arts. Daar krijg je betere resultaten van in je werk, met tevredener patiënten en naasten. Je kunt me ook vragen stellen over hoe jij je werk zo kunt inrichten dat je met plezier aan je werk kunt blijven werken. Ik wil alle tips die hier gepubliceerd worden bundelen in een handig boek dat elke arts moet lezen voor het afronden van de opleiding. Of erna natuurlijk.
Tip 1: begin bij het begin; zorg dat je een huisarts hebt (die je laagdrempelig kunt vinden als je gezondheidsvragen hebt) en Tip 2: verzeker je inkomen. Vandaag. Klinkt heel voor de hand liggend, maar ik tref nogal wat artsen die dit pas regelen als ze erg omhoog zitten. Dat kan je veel geld, ellende en verdriet besparen. Maak een kennismakingsafspraak met je huisarts en geef aan wat belangrijk is. Als je de huisarts nodig hebt, is de drempel lager. Leg je huisarts uit dat je ook arts bent en welke manier van samenwerken voor jou het prettigst is. Ben je zelf een zorgmijder of ga je snel zelf-dokteren? Ben je juist snel ongerust? Wees hier helder over.
Inkomensverzekeraars zijn risicotaxateurs: ze schatten in welk risico jij loopt om hun geld te gaan kosten/op te leveren. Verzeker je inkomen nu je nog zo min mogelijk uitsluit-aandoeningen hebt. Hoewel wij nooit ziek zijn, krijgen we dezelfde aandoeningen als onze patiënten… Ik zie vrij veel problemen bij artsen die niet of laat verzekerd zijn. Dit kun je voorkomen door het voor je eerste werkdag te regelen. De kosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Natuurlijk is het enorme smak geld elk jaar, maar als je een redelijk plezierige levensstijl wilt behouden als je ziek mocht worden, is dit het dubbel en dwars waard.
Geef een reactie