Hink stap sprong op vakantie? Hoe voorbereiding voor artsen met kinderen je vakantieplezier vergroot en je relatie niet in de afgrond duwt

Hink stap sprong op vakantie? Hoe voorbereiding voor artsen met kinderen je vakantieplezier vergroot en je relatie niet in de afgrond duwt

Pffff, hij hijg, nog even dit nog even dat…ik ben al weken in voorbereidingsstand voor onze relatie eenvoudige tripje naa Scandinavie met de kinderen. Voorbereiding is voor mij al de helft van de pret. Voorpret dus. Voor jou ook? Misschien is het juist een enorme race tegen de klok en wordt je er juist gestressed van. Veel collega’s hoor ik soms piepen en kraken voor ze echt het werk kunnen loslaten. Een van de grote nadelen van in de zorg werken is dat de molen altijd doordraait. Mijn ouders waren in het onderwijs. Zij hadden tenminste even jaarlijks 6 weken tijd voor ontspaning, werkvrije rust, echtelijke ruzies en plezier. Cyclisch leven is er voor artsen meestal niet zo gemakkelijk bij. En als ze dan eenmaal onder de spreekwoordelijke of letterlijke palmboom liggen, komt de ontwenning, de onrust, de prikkelbaarheid of ruzies. Veel artsen hebben wel een week nodig om even bij te komen en in de relax-modus te komen. Daarom hieronder 5 tips voor voorpret en een heerlijke vakantie en welverdiende rust in het medische beroep.Deze tips zijn vooral handig voor atrsen die (jonge) kinderen hebben. Als je geen rekening met schoolvakanties hoeft te houden scheelt dat namelijk enorm veel tijd en geld. Je vaak buiten het seizoen vertrekken en hoeft niet in de rij te staan om uberhaupt weg te kunnen gaan.

  1. plan je vakantie: zorg dat je geen dienst of andere werkverplichtingen hebt en neem er ruim de tijd voor. Als het rooster er niet is, vraag dan aan de roosteraar of wie daar verantwoordelijk voor is om bevestiging van je voorkeuren of verder vooruit te plannen. Je kinderen en partner moeten ook nog in het plaatje passen. En plan voor je thuis bent van je vakantie alweer de volgende vakantie!
  2. avontuurlijk maar geen zin in gezoek en uren surfen naar de beste deals? Boek een idiot-proof pakketje naar een land waar je nooit eerder heen ging. Zo kom je toch aan je ontdekkingsdrang tegemoet, maar heb je niet de (keuze)stress en zee aan tijd die het kost om zelf naar de beste of mooiste plekjes op zoek te gaan. ANWB Pharos of VvAA heeft vaak prima aanbiedingen of oplossingen hiervoor. Mischien niet sexy of cool, wel snel en handig. Less stress dus…
  3. Veel ouders (waaronder ik ook meestal) denken: als de kinderen het maar naar hun zin hebben, is het voor ons ook wel OK. Klopt. Maar als je dit 10 jaar achtereen doet kan het een beetje slaapverwekkend worden. Als je dus iets doet wat aangepast is op je kroost, laat je zelf dan verwennen: zoek een plek met oppas of animatie, zodat je met je geliefde er ook eens even op uit kunt. Een huis huren van een gezin met kinderen leverde voor ons meestal speelgoed, een oppas en een kindvriendelijke buurt op. Konden wij lekker uit eten en over het strand wandelen.
  4. Begin een paar weken voor je vertrekt met je partner tijd door te brengen rondom de voorbereiding. Wie doet wat? Waar gaan we heen? Wat hebben de kinderen nodig? Leg eens uit met plaatsjes, foto’s of de kaart waar je heen gaat als ze daar aan toe zijn. Zorg voor tijdige servicebeurtjes van de auto/uitrusting/gezondheid.
  5. Probeer weer eens dingen te doen die je zelf als kind prettig of leuk vond. Dit geeft vaak een natuurlijk plezier en aansluiting met je kinderen. Zoek eens dat oude kampeerplekje/strand/restaurantje op waar jullie als kinderloze-stressvrije levensgenieters zoveel fijne herinneringen aan hebben. Maak er een speurtocht van en beloon de kids met een activiteit voor hen of hun lievelingseten.

Een mooie zomer gewenst!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.