Hoe houd jij het als arts nog jaren vol? 5 tips voor een levenslange carriere

Hoe houd jij het als arts nog jaren vol? 5 tips voor een levenslange carriere

Mooi vak hebben wij artsen! Maar voor hoe lang? Veel artsen vertellen me dat ze heel tevreden zijn met de inhoud van hun beroepskeuze, maar eigenlijk chronisch op het randje van een burn out balanceren. Hoe houd jij het vol?Stel je koopt een nieuwe auto. In het begin ruikt alles nieuw en hoef je bijna niets aan onderhoud te doen. Na de eerste 3-4 jaar komen langzaam de eerste grotere onderhoudsposten aan bod. Als je duur überhaupt al iets mee doet. Na een jaar of 10 merk je dat je toe bent aan iets anders. Je koopt weer wat nieuws en onderhandelt over de inruil van je oude bakkie.

Zo zien medische carrieres er ook vaak uit. Alleen zijn wij geen auto die je makkelijk kunt inruilen. In het begin ben je zo druk met je opleiding en als je daarmee klaar bent ben je druk met het beginnen aan je carriere. Over onderhoud van jezelf heb je niet veel geleerd. Pas na een flink aantal drukke jaren en eventueel wat life-events komt het besef: pfffff….hoe hou ik dit vol??

De tips van deze week gaan daar over, hier komen ze:

  1. ga part-time werken! Klinkt onmogelijk. Kan ik het geld missen? Wordt ik nog voor vol aangezien? Begrijpelijke bezwaren. Maar om te schakelen heb je even rust of pauze nodig. Of ontkoppeling in de auto-metafoor. Als je voortdurend aan-staat of engaged bent, is er geen ruimte om te aarden. Je kunt je keuzes niet herzien. Er is geen ruimte voor jezelf of alternatieven.
  2. Vraag je eens af wat je echt belangrijk vindt of vond. Stel dat je nog maar 5 jaar te leven hebt, hoe ga je dan om met je roeping en werk als arts? Zijn je oude hobbies of interesses verdampt? Wat vinden je naasten van je beschikbaarheid als niet-medicus?
  3. Zeg vriendelijk NEE tegen 3 belangrijke tijdslurpende zaken op je werk waar je geen energie van krijgt en die je niet binnen een jaar in de problemen brengen. Dat geeft ruimte. Ruimte om je koers te herzien.
  4. Pak minstens 30min/week een oude hobbie/sport/muziekinstrument weer op en beleef weer even hoe prettig dat is
  5. Denk er eens over om je vaardigheden en kennis commercieel of op andere manieren aan te bieden dan via de reguliere patiëntenzorg.

Zet je daden om in een actie plan en werk toe naar verandering samen met een coach of andere collega s terwijl je gewoon doorwerkt. (de rekeningen moeten betaald worden). Doe dit niet alleen maar schakel hulp in! Anders val je weer terug in je oude gedrag.

Binnenkort start ik met een programma speciaal voor artsen om ons mooie artsenvak nog jaren met plezier en energie te blijven uitvoeren, terwijl je je leven in een nieuw jasje ziet: met dezelfde glans en rijke beleving als een nieuwe auto.

Een Afrikaanse gezegde wat ik hoorde gaat hierover:

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together! (bron onbekend).

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.