Ik dacht dat hij een banaan was, maar hij is nog steeds een mango

Hans Rode Voor Medici

Ik dacht dat hij een banaan was, maar hij is nog steeds een mango

Ik trek de deur van het ziekenhuis achter me dicht. De zon schijnt en het is 20 graden. Het is eind oktober.

Ik heb een weekje herfstvakantie.

Op weg naar de parkeergarage kom ik een Aziatisch echtpaar tegen waarvan de ene helft bij ons is opgenomen en de andere helft op bezoek komt voor een avondwandelingetje. Ik ken ze al een tijdje en heb ook regelmatig contact met hun kinderen. Hun dociele beleefdheid, bescheidenheid en vriendelijkheid is prettig. Een beetje ongewoon en tegelijkertijd herkenbaar vanuit mijn eigen verdunde Oosterse roots.

In een familiegesprek vorige week, vertelde de vrouw me dat ze er achter kwam dat haar man (mijn patiënt dus) geen banaan is maar een mango. Een banaan is een Aziaat die van buiten Oosters (geel) is en van binnen Westers (wit) is. Een mango is een Aziaat die zich minder cultureel verwesterd voelt en van binnen nog echt Oosters is, geel van buiten, geel van binnen.

Artsen worden tijdens hun opleiding en werk ook blootgesteld aan een cultuur met normen en waarden die ze niet van thuis uit hebben meegekregen. Afhankelijk van de generatie waar je toe behoort, ben je ingewreven in een kruidenrub die bestaat uit drie ingrediënten:

-toon geen zwakte
-maak geen fouten
-de patiënt komt eerst

Het kan zijn dat je deze medische marinade van je afschudt, zodra je je witte jas uittrekt. Maar de kans is groot dat deze kruidige melange tot in je botten is doorgedrongen. Goed gemarineerde artsen merken dat pas als de brandlucht van hun burnout is opgetrokken. Leeg en verdwaasd sputteren ze door met vastgelopen motor of belanden op de vluchtstrook terwijl de wegenwacht in geen velden of wegen te bekennen is. Hun plezier en persoonlijke authenticiteit die vroeger hun motor als een zonnetje liet lopen, is al sinds de co-schappen al de carter-pan uitgelekt.

Op 27 januari of 17 februari 2023 kun je zelf ervaren hoe het is om de witte jassen cultuur van je af te laten glijden tijdens mijn Warme Winter Workshops. Daarin reik ik je niet alleen de instrumenten aan om je plezier en welzijnsniveau op je werk te vergroten, maar ook daarbuiten. Deze dag werken we met hout en vuur op twee mooie locaties in een fort. Daar laat ik je zien hoe je minstens 20% van je (werk)tijd met plezier doorbrengt en hiermee belangrijke bescherming opbouwt tegen burnout. Aansluitend kun je je ook nog in het zweet werken en blootgeven door vrijblijvend de sauna in te duiken die je kunt bijboeken onder je AMS- of opleidingsbudget.

Deze herfst doe ik je een aanbieding via mijn website waarbij je allebei 20% korting krijgt als je een collega meeneemt. Deze BoosterBlog houdt je op de hoogte.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.