Interimmers zijn zo gek nog niet

geplaatst in: Uncategorized | 0

Interim psychiatrie: een vloek of een zegen?

Een week geleden bezochten bijna 100 psychiaters een discussie groep die ik organiseerde met 4 stevige panelleden. Het werd een felle maar ook genuanceerde discussie. Behalve voor- en tegenstanders en de eeuwige discussie of het nu veel duurder is in vergelijking tot loondienstwerkers parkeerden we wat naar de achtergrond. Een GGZ zonder freelancers (ZZPers/interimmers) bestaat niet meer. De GGZ instelling hebben zelf een aandeel in het vertrekken van loondienstpsychiaters. Sommige GGZ bestuurders zijn heel positief over de inzet van ZZPers: ze zijn betrokken, hebben een frisse blik, werken hard, doen diensten indien nodig en er wordt nagedacht over een mix van psychiaters in een maatschap of andere constructie. De kwaliteit is moeilijk te waarborgen en het is lastig selecteren zonder bemiddelingsbureau. Natuurlijk zijn er extra kosten verbonden als je een psychiater wilt inhuren voor werk dat je eigen personeel niet wil of kan doen, dat is in de hele maatschappij zo.

Dit is wat we hoorden:

ik werkte bij een grote GGZ organisatie die alle zzp´ers uit de diensten heeft gehaald want was te duur (een jaar of 10 terug) en diezelfde GGz organisatie verwijt nu zzp ers dat zij geen diensten draaien…..

geen AMS, geen doorbetaling bij ziekte en vakantie, geen ellenlange doelloze vergaderingen enz enz

zzp-ers werken nu vaak juist vaak op afdelingen die psychiaters in loondienst vermijden en waar het bestuur dan in mee gaat uit angst dat de psychiater weg loopt…..wie moet dan de lastige jobs gaan doen als iedereen in loondienst zit?

Ik ken een instelling (middelklein) waar iedere professional niet in dienst is maar een contract heeft, en dus per uur betaald wordt. Ziekteverzuim nul, arbeidsplezier top!

Wat betreft diensten, de meeste ZZP die ik ken willen graag diensten doen. De meeste collega’s die ik ken die GEEN diensten doen werken in vaste loondienst bij BGGZ of kleinere zelfstandige GGZ

Waarschijnlijk van een GGZ bestuurder: Hoe kan ik jullie als ZZP-ers verleiden om je voor langere tijd aan mijn organisatie te verbinden?

Het zou goed zijn als we een platvorm oprichten voor zzp schap en freelancers

Toen ik psychiater/manager was, heb ik ooit een berekening op 5 jaars termijn laten maken, er was ongeveer 10 tot 15% verschil in kosten tussen loondienst en interim psychiaters voor klussen waar ik niemand voor kon vinden

Ik zal een platform voor interim/ZZP/freelance psychiatrie oprichten om een steviger fundament onder deze onmisbare en veel bediscussieerde professionals te slaan! Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *