Klootzak, ik hoop dat hij dood neervalt.

Afbrandoefening Hans Rode Voormedici

Klootzak, ik hoop dat hij dood neervalt.

Bovenstaande woorden sprak een aangeslagen Oekraïner in het 8 uur journaal die in een kilometerslange file stond om zijn kinderen op te halen en in veiligheid te brengen.

‘Van een grote invasie is voorlopig geen sprake’, zei Maarten van Rossum in Op1 eergisteren. Nog geen 6,5 uur later stonden de Russen al in Oekraïne. Na weken van analyses en avondvullende praatprogramma’s is de Europese defensie nu aan het ontwaken uit een bijna 80-jarige vredesdroom. We moeten weer aan de bak en weten amper waar te beginnen. De NoordAtlantische alliantie is een broze verzameling geworden zonder leiderschap en daadkracht.

Van Rossum heeft behoorlijk wat geopolitieke kennis en vooral een lange staat van dienst. Ik zag hem nog spreken vorige week in Vredenburg in Utrecht. Hoe kon hij er zo naast zitten? Ontkenning is blijkbaar een krachtige afweer. Al maanden rukken de Russen in enorme troepen op en zelfs de Oekraïners waren in niets voorbereid op een inval. De angst voor Russische agressie vanuit de koude oorlog waarin ik opgroeide is weer aangewakkerd. Moet ik de ‘Russenbus’ weer gaan vullen? Mijn moeder had vroeger enorme voorraadblikken op zolder staan met allerhande rantsoen erin. Als de suikerpot leeg was, kreeg ik de opdracht even in de Russenbus te kijken.

De honderden artsen met verslaving of burnout die ik begeleidde werden vaak ook overvallen door hun aandoening. Wij artsen ontkennen vaak wat de omgeving al van ver zag aankomen. Vaak ontkent de omgeving zelf ook trouwens! Pas als het water aan de lippen staat, ontstond er actie. Vaak te laat.

Ik ben bang dat het Europa ook zo kan vergaan als de Russische leider zijn megalomane en polemische ideeën wat wil uitbreiden naar het Westen.

Medici hebben hier weinig invloed op. Gelukkig kunnen we ons wel voorbereiden op life-events en andere zware tijden. Daarom heb ik een handig schemaatje gemaakt om een anti-afbrandoefening te doen, deze link leidt je er gelijk naar toe.

Een brandoefening heeft alleen niet zo veel zin als je huis al in de fik staat, dus doe het eerder. En herhaal het met enige regelmaat. En omdat wij artsen niet zo van de zelfzorg zijn,  zul je het moeten in bouwen in een andere oefening: bijvoorbeeld tijdens je intervisie- of IFMS gesprekken. Of als je medisch leider bent, stop een anti-afbrandoefening in je heidagen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.