Mijn visioen

Hans Rode visioen

Mijn visioen

every day should be happy doctors day!

Ik ben geen paragnost of medium, maar ik heb wel een duidelijk beeld voor ogen: ik geloof dat we als arts onze patiënten de beste dienst bewijzen als we goed in ons vel zitten. Als we goed verzorgd en gefaciliteerd worden. Als we blij worden met de manier waarop het vak wordt uitgevoerd, we voldoende tijd krijgen om naast hard te werken regelmatig op adem te komen. Dat we zelf preventieve en leefstijlgeneeskunde omarmen om zo ook onze patiënten hiertoe te bewegen. Ik geloof er in dat medische leiders begrijpen dat secundaire en tertiaire preventie niet haalbaar is met teveel vergrijzing en te weinig dokters. Ik geloof in het differentiëren van taken, het delegeren van medische handelingen en contacten aan gesuperviseerde meer beschikbare zorgverleners. Ik geloof in een gezondheidszorg waar vertrouwen boven controle gaat; waar patiënten niet alleen hun rechten kennen maar eerst hun plichten nakomen zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen en artsen met net zo veel respect en fatsoen te behandelen als ze van ons verwachten.

Ik geloof in een geneeskunde curriculum waar niet méér geleerd wordt, maar anders. Waar artsen geleerd wordt de relatie met patiënten en collega’s net zo veel aandacht te geven als de medisch inhoudelijke behandeling. Waar artsen geleerd worden ruimte te maken voor de emotioneel belastende kanten van ons vak; waar we leren onze mentale hygiene op peil te houden, en hulp te vragen als het we dreigen vast te lopen. Een vak, ambacht en werkplek waar naast verdriet, machteloosheid en teleurstelling ook ruimte is voor humor en blijdschap.

Waarom? Als dat lukt, lukt het ons patiënten te geven waar ze oud mee kunnen worden. En wijzelf ook. Dan lukt het om geneeskunde en het artsenwerk cool, fijn en uitvoerbaar te maken. Ik zie dan artsen die met gepaste trots hun werkveld in stappen en dit kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Daarom schrijf ik hierover een boek voor artsen en hun naasten. In dit boek laat ik je de geheime route zien om als arts te kunnen slalommen tussen de piketpaaltjes in je medische carrière. En zelfs off piste kunt gaan, zonder in een lawine terecht te komen. Of je nu onzeker aan je eerste baan bent begonnen, of juist met de handen in je steeds dunner wordende haar zit omdat je niet weet of en hoe je je pensioen bereikt, dit boek geeft je richting en houvast. Ik deel niet alleen mijn internationale ervaringen als psychiater en Physician Health Expert, maar ook mijn eigen leerzame uitglijers. Hiermee houd je naast je werk als dokter een leven in de niet-medisch wereld!

Welke vragen wil je dat in dit boek beantwoord worden? De eerste 10 inzenders krijgen het de E-book versie van mij cadeau. Klik hiernaast op de berichten knop, ik kijk er naar uit!

Hans Rode

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.