Ongelukkig in je relatie? Hoe vaak zie jij je partner of vrienden? Over relatiemanagement voor artsen: date nights voor je partner of vrienden
Deze vraag stel ik vaak aan interculturele of artsenstellen. Misschien heb je al eens een partner, relatie of vrienden verloren en weet je hoe pijnlijk dit kan zijn. Een van de eerste onderwerpen die ik aansnijdt als ik artsenparen of partners van artsen spreek is: hoe vaak is er nog tijd voor relaties? Je partner en vrienden zijn vast blij met je als arts. Maar tijdens je opleiding heb je al gemerkt dat het regelmatig onderhouden van je relaties geen vanzelfsprekendheid is. Vooral voor mannen is dit soms iets wat snel verwaterd. Je kunt er vrij gemakkelijk verbetering in aanbrengen
Sommige relaties lijken zo bestendig of vertrouwd dat je denkt dat ze nooit stuk kunnen. Helaas. Het is vergelijkbaar met het onderhoud van een Japanse auto: ze gaan erg lang mee, maar ze gaan nog veel langer mee als je af en toe de olie ververst. Scheiden kan altijd nog, maar let op: het kost meer dan je denkt: gemiddeld kost de procedure ongeveer 3000eu, maar dat is pas het begin. De meeste voormalige stellen zijn vooral tonnen kwijt als het om verdeling van huis en boedel gaat en alle bijkomende kosten voor tijdelijke huisvesting, co-ouderschap en allerlei voordelen die wegvallen als je weer alleenstaand met (part-time) kinderen bent.
Voor je het weet zorgen diensten, kinderen, zieke ouders of andere belangrijke zaken er voor dat je relatie op de laatste plaats komt. Ook je vrienden kunnen behoorlijk naar de achterhoede verdwijnen.
Wil je als arts gezond in je carrière blijven: maak dan tijd voor diegenen die je het meest belangrijk vindt. Met deze tips lukt het makkelijker om met een beetje discipline heel wat meer plezier, liefde en diepgang uit je relaties te halen.
Zelfs als je vindt dat je liefdesrelatie al goed genoeg is, kun je de duurzaamheid ervan enorm vergroten. Niemand zit op afscheid of een scheiding te wachten. Het scheelt een hoop verdriet, stress en geld als het mis mocht gaan.
- plan je afspraken met vrienden of partner voor dat je je dienstroostervoorkeuren opgeeft i.p.v. erna.
- als dit niet lukt, plan dan de afspraken zodra je je dienstrooster hebt. Plan het in!
- Zoek een vast moment in de week of minstens 2x/maand om een date night met je partner te hebben: doe dan samen iets, regel oppas, ga er even op uit, sport, ontspan, eet, drink en deel met elkaar.
- Ga alleen naar werkgerelateerde avond-uitjes/vergaderingen als je echt niet gemist kan worden of als je het erg fijn vindt om erbij te zijn. Verdeel de rest met je collega’s en probeer vooral je werkgerelateerde zaken tijdens daglicht te doen.
- vraag je partner (eens per maand) en je vrienden (minstens eens per jaar) of ze iets missen of ergens behoefte aan hebben in jullie relatie. Hoe en waarom waarderen ze de relatie (nog)?
- Als je de vorige vragen uit tip 5 lastig vindt, boek een weekendje of nachtje weg met je belangrijke contacten, kinderen of partner. Soms is het makkelijker wat diepgaander zaken te bepreken als je niet na een uurtje weer weg moet.
- Heb je relaties waarbij je veel meer geeft dan ontvangt? Maak de balans dan eens op, overweeg dit te bespreken en de relatie te laten verwateren of beëindigen. Niet heel leuk, wel heel fijn voor de relaties die beter in balans zijn!
Je relaties zijn je backbone in het leven en vaak ook je werk. Verwaarloos ze niet en vertroetel ze!
Geef een reactie