Generatie Z Zembla

Ouwe lul

Onze jongste medische aanwas komt nu uit de schoolbanken onze ziekenhuizen en de zorg in. Deze verse generatie Z jongeren hebben het volgens de nogal gloomy documentairemakers van Zembla mentaal zwaar.

In de docu Waarom generatie Z psychisch kwetsbaar is kun je terugkijken hoe ze worstelen met de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen en hoe snel ze faalangst ontwikkelen. Als er iets mislukt, ligt het aan jezelf, zoals ze leren vanuit het neoliberalisme.

De Curlingouders die meestal uit de generatie X stammen, proberen net als bij de gelijknamige sport door zo hard mogelijk met hun bezempjes het ijs te boenen, hun kinderen zo ver mogelijk te laten doorglijden. De digital natives zoals ze ook wel genoemd worden, groeien op in een wereld waarin ze nooit zonder internet en digitale platforms zijn. De meeste sociale verbindingen verlopen via social media. Daar zien ze vooral hoe succesvol iedereen om hen heen is. Zelden zie je iemand in de penarie of in de kreukels voorbij komen op de socials toch?

De klimaatdreiging met zure regen en de koude oorlog uit de jaren 70-80 zijn nu écht: de Russen rukken op, bossen vliegen in de fik en allerlei beestjes vallen dood neer. Deze onzekerheid wordt vaak gevoed door een medische cultuur waarbij fouten maken en zwakte tonen niet aangeleerd zijn.

Als je niet uitkijkt, word je bijna net zo somber als de geïnterviewden. En terwijl de babybooomers met de handen in hun dunner worden haar zitten omdat ze hun goodwill uit de maatschap zien verdampen of hoge bloeddruk krijgen bij het enorme aantal part-timers artsen, zie ik een hoop goeds.

Generatie Z-artsen zijn de meest technisch gekwalificeerde en handige collega’s ooit. Ze hebben groene idealen, zijn superinnovatief en kunnen snel en over de hele wereld samenwerken, zelfs met mensen die ze nog nooit ontmoet hebben.

Zij zijn de toekomst voor geneeskunde. En het is niet erg dat we als oudere generaties X en Y (de Millenials) vaak hun motieven, waarden en taal niet helemaal begrijpen. Dus wordt niet boos als je arts-assistenten wat vroeger naar huis willen voor een potje Padel of een ontmoeting met vrienden. Vertel ze niet hoe ze iets moeten doen, maar laat ze zien wat het eindresultaat moet zijn. Ze zullen je verbazen met hun vindingrijkheid.

Gedraag je dus niet als een ouwe lul die (net zoals ik soms) denkt: vroeger toen alles veel slechter was, was het eigenlijk beter. Probeer geen begrip te hebben voor de behoeften van de generaties na ons, dat lukt vaak toch niet. Luister naar wat ze je te zeggen hebben.

De meest gevraagde keynotes en workshops die ik geef, gaan over deze Great Generational Gap (GGG). Ze zijn hilarisch, confronterend en superherkenbaar. Ze brengen zorgverleners van verschillende pluimage en leeftijden weer bij elkaar. Een beschrijving van de GGG vindt je ook in hoofdstuk 3 va
n mijn boek Het is maar Werk. Als je last hebt van je opleiders of jonge klaren, mag je me bellen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.