Wie is Hans Rode ?

Ik werk sinds 20 jaar in de gezondheidszorg. Als medisch specialist heb ik duizenden artsen voorbij zien komen die hun eigen gezondheid niet op de eerste plaats zetten. Ik vind het bizar dat we jarenlang getraind worden om andermans gezondheid te verbeteren, terwijl we nergens goed leren hoe we goed voor ons zelf kunnen zorgen. Voor ik psychiater werd, was ik SEH-arts en werkte ik enkele jaren in de tropen. Ik heb toen mijn eigen gezondheid op de laatste plaats gezet en af en toe behoorlijk wat zelf-gedokterd.

Ik ben zelf regelmatig patiënt en weet hoe lastig deze rol voor mij en de arts tegenover me kan zijn. Sinds 2011 werk ik veel met artsen die zelf ziek zijn geworden of het werk niet goed meer kunnen volhouden of allebei. Het is soms heel moeilijk om hardnekkige patronen in ons werk en leven te veranderen.

Daarom ben ik begonnen om tips, trainingen en workshops te geven voor collega’s, om stevig in het zadel te blijven zitten, of juist wat meer uit het vak te stappen en te zorgen voor een leven naast je leven als arts. Geneeskunde is Topsport. Daarom gebruik ik vaak metaforen uit deze hoek.

Laat me weten hoe ik je ergens van dienst kan zijn!
Hans Rode

[recaptcha]