Rond de houtoven

Hans Rode Voor Medici

Rond de houtoven

Samen met onze overburen metselden we ergens in een lock-down vorig jaar een buitenkeukentje met houtoven. Hij staat in een lommerijke hoek van het voormalige landgoedje waar we op wonen. Het is een lekker plekje geworden, precies tussen onze percelen in. Het bouwen ervan leverde veel voldoening op maar het gebruik nog meer.

Het verbindt op een culinaire manier onze gezinnen, andere buren en zelfs familie en vrienden van elkaar omdat we regelmatig aankondigen wanneer de oven aan gaat. Dan wordt er deeg gemaakt of vis en vlees gekruid. Iedereen kan aanschuiven. Dit weekend nodigde het mooie weer uit tot wat geborrel en dat mondde uit in een moot flame seared zalm, een focaccia en mooie stukken vlees. Een paar andere buren die we sinds de laatste knock-down deze winter amper nog gezien hadden, prikten ook een vorkje mee.

Dit soort ongedwongen saamhorigheid geeft me het gevoel ergens onderdeel van uit te maken, ergens bij te horen. Iets wat ik vaak mis in de ziekenhuizen waar ik werk. Zeker de laatste twee jaar is het eilandjes-gevoel daar enorm toegenomen.

Tait Shanafelt, mijn anti-afbrandheld uit de VS, beschrijft deze saamhorigheid als camaradry. Hij onderzoekt met zijn teams al jarenlang wat wel en niet werkt om burn-out te voorkomen. Saamhorigheid blijkt een krachtige preventieve factor  in ziekenhuizen.

Werkgevers en medische besturen zijn vaak bang dat gezamenlijke activiteiten die voor deze kameraadschap zorgen geld kosten en slecht is voor de productie en de machtsverhoudingen. Shanafelt bewijst het tegendeel. Het is goed voor de artsen, goed voor de patiënten en kostenneutraal, dus ook goed voor het bestuur.

Morgen hebben we een try-out van onze nieuwe anti-afbrand-road-show in opdracht van een ziekenhuis in Gelderland waarin we evidence based saamhorigheidsinterventies toepassen op medisch specialisten.

De dag erna doen we het online dunnetjes over voor een grote club Vlaamse collega’s en deze lente maken we er samen met de Tijdstroom een geaccrediteerd Het is maar Werk 4-luik van wat je thuis of op je werk kunt volgen. Zin in!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.