Vraag het je kinderen eens!

Vraag het je kinderen eens!

Als hardwerkende arts probeer je het iedereen naar de zin te maken. Je doet je best wat genot en plezier uit je agenda te persen voor je zelf en je naasten. Misschien denk je vaak dat je dat heel aardig lukt, of misschien voel je je juist vaak schuldig dat je te veel tijd in je werk stopt.

Als je echt wilt weten hoe de balans ligt: stel dan eens deze vraag aan je kinderen. Of als je die niet hebt aan je partner of diens broer of zus:

Hoe doe ik het als…. (vader/moeder/dokter/partner/zoon/dochter/zwager/schoonzus)?

Waarschijnlijk krijg je een eerlijk antwoord. Vooral kinderen winden er geen doekjes om. Mijn vrouw werd laatst nogal duidelijk te kennen gegeven dat ze iets te vaak laat thuis kwam van haar werk. Ik had dit natuurlijk al vaker opgemerkt maar kinderstemmen gaan soms door merg en been.

Ik schreef er onlangs al over: het is maar werk. Collega-artsen verwarren vaak hun identiteit met hun werk als arts. Ze kunnen het ook vaak erg oneens zijn met me en proberen me van allerlei schuldgevoelens aan te praten dat als je niet 24/7 met je vak bezig bent (al is het maar op ruggenmergniveau) je niet uit het juiste hout gesneden bent. Een andere stelling is: artsenhout bestaat niet!

Een goede opleiding en een doktersassistente vol vaardigheden wel. Je twijfelt nog? Niet erg: stel je voor dat een van je naasten acuut is opgenomen en in levensgevaar is. Laat je dan niet alles uit je handen vallen om bij die persoon te zijn? Als je hier moeite mee hebt, is het tijd eens stil te staan bij wie en wat echt belangrijk is in je leven.

In 2017 wordt er in de lente in Parijs een conferentie gehouden door de EAPH, de artsen club voor gezondheid van artsen. Een van de onderwerpen is juist dit thema: wie ben je of wat doe je als je als arts werkt?

Je kunt je aanmelden voor deze blogs die ik in artikelvorm toestuur, je kunt ook deelnemen aan mijn intervisie leergang: ‘De arts in mij’ (blended, dus via live seminars, webinars en internet bijeenkomsten om je veel reistijd te besparen, die kun je veel beter thuis doorbrengen).

 

Laat me weten wat ik kan betekenen!

Hans Rode

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.