Wanneer drin(g)kt het door? Alcohol is het nieuwe roken

Wanneer drin(g)kt het door? Alcohol is het nieuwe roken

Slecht nieuws voor de alcoholminnende arts zoals ik. Jaren lang laafden ik en ruim 80% van de Nederlanders ons met grote regelmaat aan gefermenteerd druiven- of gerstensap. In de veronderstelling dat het heerlijk, sociaal goed smeerbaar en ook nog goed voor je is.  The party is over. Drie maanden geleden kwam de gezondheidsraad met een vernietigend advies over alcohol. In dezelfde week kwam ex-gezondheidsraadlid Rene Kahn’s boekje op je gezondheid uit, een pleidooi voor een drooglegging 2.0.

Een maand geleden schreef hoogleraar Aart Hendriks een nuchter stukje over artsen en alcohol. Dat laatste zal voor de meeste gezonddenkende artsen niet zo’n probleem zijn. Aart’s adagium is kort voor Don’t drink and doctor. Alcohol en geneeskunde gaan niet samen. Daar heb ik geen problemen mee.

Maar minder dan een glas per dag is nieuw voor mij.

Sinds ik bij ABS-artsen zie hoe alcohol het leven van veel artsen meer kapot maakt dan we willen weten, heb ik doordeweekse alcoholloze dagen ingelast samen met mijn vrouw en drink ik veel minder. Maar toch is alcohol is voor mij een verfijnd onderdeel van mijn culinaire leven geworden.

Ik heb in een paar uur Kahns boek uitgelezen en ben aangeslagen. Vooral de carcinogene invloed en enorm verhoogde kans op dodelijke verkeersongevallen bij relatief lage concentraties zijn waanzinnig. Ik ben niet eerder zo rauw overtuigd dat alcohol een slecht plan op bijna alle bio-psycho-sociale vlakken is. Even denk ik aan de tijd dat ik behandeld werd voor een blaastumor. Ik heb daarna nooit meer een sigaret aangeraakt. Ik heb het nooit gemist. Ik denk ook aan de tijden waarin roken net zo normaal was als het gebruik van deodorant. Ik zie mijn vader nog voor me, met zijn pijp voor de klas.

Ik ga net als collega Kahn een regime toepassen van max 7 glazen per week. Ik hoop dat alcohol net zo in de ban gaat als nicotine. Ik wil in topvorm blijven, en ik hoop dat dat motief mijn alcoholzucht kan dempen. En dat het mij gemakkelijk gemaakt wordt door de volgende visionaire ontwikkelingen:

  • Er komt superlekker alcoholvrij bier. Ook als IPA, tripel en Bock variant. Beter nog: ik ga het zelf brouwen!
  • het wordt net zo onpopulair om te drinken als te roken
  • er komt superlekkere alcoholloze wijn (tijdens de zwangerschappen van mijn vrouw dronk ik regelmatige dit soort wijn, gezellig maar niet echt lekker)
  • Net zoals mijn vrienden, collega’s en familie die niet meer roken, laten we alcohol ook gezamenlijk staan.
  • Mocht alcohol toch weer gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht krijgen in kleine hoeveelheden, dan hoor ik dat als een van de eersten!

Proost!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.