Wat zit daar achter de bank?

Wat zit daar achter de bank? Hans Rode

Wat zit daar achter de bank?

Hoe populair ben je als je gasten in je show krijgt zoals Michael Jackson, Johnny Cash, Luke Skywalker en 3PO, John Cleese, Paul Simon? Ken je die maffe poppenshow van Jim Henson uit de jaren 80? Ik en mijn vader waren grote fans. En internationale popsterren ook. Ze kwamen maar wat graag in de Muppet Show of in Sesame Street, later ook een grote hit in Nederland. En het was een eer om er te staan (er is zelfs een top tien van favoriete afleveringen). In mijn trainingen vergelijk ik het werken in het ziekenhuis met de Muppet Show. Waarom? Er zijn nogal wat vergelijkingen te maken: we werken daar ook in een zelf gecreëerde wereld, zijn vaak verkleed (in witte jas of OK-kleding), spelen vaak een rol en houden ons niet altijd aan het script, en oh ja, er gaat nog wel eens iets mis…

De Muppets hebben allerlei spin-offs gekregen en dankzij Disney zijn ze weer nieuw leven in geblazen en regelmatig op het witte doek te zien. Disney wordt ook genoemd in een bijzonder boekje over gastvrijheid: If Disney Ran your Hospital[1], zag het er waarschijnlijk heel anders uit. Lees het (nog) eens als je kunt.

In mijn werk als psychiater worden mij ook wel eens scripts aangeleverd of rollen toebedeeld waarbij ik soms niet weet of ik de slappe lach moet krijgen of in huilen moet uitbarsten. Zo wordt van veel instellingspsychiaters verwacht zelf de administratie te doen, afspraken in te plannen en de recepten te verzenden. Op zich geen nare klusjes om aan te pakken, maar niet iets waarvoor je bijna 11 jaar in de medische schoolbanken hebt gezeten. En ook niet om er even bij te doen. En nog veel erger: het verknalt het plezier in je werk. En happier doctors zorgen voor happier patients, met minder klachten, foutieve voorschriften en onnodige verwijzingen. Ook niet onaardig: minder ziekteverzuim en verloop in bevlogen artsen, inmiddels een gewild soort. Als ik zelf af en toe in zo’n plezierige werkflow ben, merken mijn patiënten dat ook direct: ze hebben dan echt even helemaal mijn aandacht. Samen met een gastvrije ontvangst doet dat wonderen.

In the Mayo Clinic is Tait Shanafelt (een internist die het functioneren van artsen onderzoekt) de eerste Physician Welness Officer die zorgt dat artsen beter werken door ze meer fun te bezorgen tijdens en rondom het werk. En dat zijn geen flauwe grappen zoals bij de Muppet Show. Allerhande ballast wordt uit handen genomen: geen formulieren, ellendige EPD’s en telefoontjes meer, maar wel fatsoenlijke pauzes, gezonde en lekkere maaltijden, een stomerij, boodschappenservice en kinderopvang op het werk). Klinkt Magic? Disney heeft er behoorlijk veel succes mee geboekt. 

Natuurlijk zijn America en Disney ver weg. Vergeet alleen niet dat veel trends snel de oversteek maken naar ons kikkerlandje, Kermit in elk geval wel. Net als spijkerbroeken, cola en misschien de burn out percentages onder artsen van rond de 50%…Maak dus een plezierige plek van je werk. Lees daarom mijn boek ;Het is maar Werk’ dat deze herfst uitkomt of huur mij als Chief Happiness Officer in!

Niet wachten dus tot het doek valt voor de Muppets: it’s time to raise the curtain for the Muppet Show tonight! Klik op de link hieronder om alvast een kijkje achter de schermen te nemen van ‘Het is maar Werk’!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.